WandP

Ve Střední škole gastronomie U Krbu vyhlašovali soutěž cukrářských talentů


Ve Střední škole gastronomie U Krbu v pražských Malešicích vychovávají mladé talenty v oborech kuchař, číšník a cukrář. A právě cukráři a cukrářky měli svou každoroční soutěž, což byla zároveň příprava na závěrečné zkoušky. Přísná komise posuzovala celkem 53 cukrářských výrobků jednotlivých studentů, mezi kterými nakonec vybrala pět nejlepších. A mladí cukráři ze sebe opravdu vydali to nejlepší, co se během studia dosud naučili. Jejich výrobky by se klidně mohly objevit v nejedné vyhlášené cukrárně. Řada dobrot navíc nepostrádala originalitu a svěžest.

Ve Střední škole gastronomie U Krbu v pražských Malešicích proběhla cukrářská soutěž. Mladé cukrářské talenty, kterých bylo celkem 53 představili náročné porotě své výrobky a mohli se ucházet o věcné ceny, tak se zároveň jednalo o přípravu na závěrečné zkoušky a mohli se tak blýsknout před svými učiteli.

Dívky i chlapci v oboru cukrář své výrobky pečlivě nacvičovali a připravovali, aby vše bylo pokud možno perfektní. Nechyběla jim přitom odvaha, invence a kreativita, kdy se nebáli uplatnit moderní cukrářské trendy, které se neustále mění a posouvají, přestože i o tradiční výrobky je u zákazníků určitě stále zájem.

Filip svůj cukrářský výrobek pojal ve stylu fitness a dal si na tom mimořádně záležet. I jeho postava svalovce je umělecké dílo samo o sobě. Je vytvořena z vody a z kakaa, zabrala mu zhruba půl hodiny a předobrazem se Filipovi stal americký kulturista Ronnie Coleman. Filip si za svůj kousek získal uznání poroty a dokonce se umístil na skvělém třetím místě. Porota přitom neměla vůbec jednoduchou práci a snadné rozhodování.

Střední škola gastronomie U Krbu nabízí hned tři obory. Vedle cukráře a číšníka pak také kuchaře. Dále i čtyřletý obor s maturitou gastronomie plus nebo potom nástavbové dvouleté studium v oboru podnikání. Škola se i díky podpoře hlavního města Prahy dočká další modernizace a rozšiřování. 

Cukrářská soutěž jasně ukázala, že cukrářské řemeslo se vůbec nemusí bát, že by ho po zkušených a zaběhnutých cukrářích neměl kdo převést. Na budoucích cukrářích je navíc vidět, že je jejich práce baví a díky modernímu přístupu učitelů jsou následně připraveni vyrábět jak tradiční cukrařinu, tak nejmodernější sladké dobroty, ve kterých by udělali dojem i ve vybraných hotelích a luxusních cukrárnách. Doba se zkrátka mění a s ní i cukrářské řemeslo a je jedině dobře, že U Krbu jsou tomu otevřeni.

Sdílet:

Více od Ondřej Švec